Waarom goede leiders je een veilig gevoel geven..

Wat is een goede leider? Managementdeskundige Simon Sinek suggereert dat het iemand is die ervoor zorgt dat zijn werknemers zich veilig voelen. Hij tekent een cirkel van vertrouwen om zijn werknemers. Maar zorgen voor vertrouwen en veiligheid – vooral in een ongelijke economie – betekent ook een grote verantwoordelijkheid nemen.


Johan Cruijff

Voor mij is Johan Cruijf veel meer dan de voetballer, aanvoerder, trainer of voetbal analyticus op TV.

Het benutten van voetbaltalent gaf hem een podium ons zoveel meer te geven. In praktische zin, in de vorm van Cruijff courts en de Cruijff Academy. En door zijn filosofie over mensen met een psychische of lichamelijke beperking inspireert velen, waaronder mij.

In ieder geval ben ik enorm geïnspireerd door zijn levensfilosofie en de manier waarop Johan deze heeft uitgedragen.

De 14 regels van Johan zijn een handige kapstok voor een mooi en succesvol leven.
En de vele quotes van Johan zijn toepasbaar in het dagelijks leven. Tenminste, wanneer je ze eerst goed overdenkt. Anders blijft het slechts grappig of mysterieus taalgebruik zonder de inhoud die Johan er mee voor ogen had.

Enkele quotes van Johan gebruik ik regelmatig in het kader van mijn (persoonlijk) leiderschap. Ze begrijpen is makkelijk als je bereid bent om anders naar zaken te kijken en snel schakelt tussen details en het grote geheel. “Je ziet het pas als je het door hebt.”

Leiderschap, persoonlijk en als leider van een groep, is ook voor mij luisteren naar de mening van anderen en uiteindelijk je eigen visie bepalen. “Je kan beter ten onder gaan met je eigen visie als met de visie van een ander.” Naast visie is daadkracht van belang. Dat betekent dat je de moeilijke keuzes maakt, afgewogen risico’s neemt, om je einddoel te bereiken. “Je moet schieten anders kun je niet scoren.”

We zijn gelijk in onze verscheidenheid. Johan was in staat onderscheid te maken tussen topsporters en andere mensen. Topsporters werden behandeld en beoordeeld op hun uitzonderlijk talent en voorbeeldfunctie. Zo ging hij ook om met zichzelf en dit verklaard voor mij het verschil van handelen binnen de sportwereld en erbuiten.
Alle andere mensen zijn gelijk, of je nu een vorm van geestelijke of lichamelijke beperking handicap hebt of niet.
En…Johan vergat niet waar hij vandaan kwam en waar de basis van zijn succes ligt, de straat en de pleintjes waar hij leerde voetballen en…. samen spelen, vallen, opstaan en doorgaan. In mijn dagelijkse leven zie ik samen werken als samen spelen: Met veel plezier en gedrevenheid werken aan één doel. Dat kan alleen als binnen de organisatie door verschillende mensen, teams, afdelingen wordt samengewerkt. Binnen gemeenten zijn dat bijvoorbeeld de afdelingen Economie en Sociaal Domein.
“Winnen doe je met z’n allen.”

“Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou.”

“Je moet een gat voor je laten vallen en er dan zelf inlopen.” Je kunt zelf veel doen om een momentum van succes te creëren. Daar is intelligentie en lef voor nodig. “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

“Je moet schieten, anders kun je niet scoren.”

 


Mijn Omgeving

Graag laat ik me inspireren door mijn omgeving. Die inspiratie geef ik op mijn manier weer door aan anderen. Daarom deze persoonlijke pagina.

De meest voorname mensen die mij inspireren zijn mijn vader, mijn opa, schoonvader, Theo, de overleden broer van mijn vrouw, Fons, de (te vroeg overleden) commercieel directeur van de supermarkt waar ik vele jaren werkte, Erwin Gevink, oud collega en inmiddels eigenaar van Voocuz. En tot slot iemand die iedereen kent, Johan Cruijff.

Mijn vader leerde me dat een dag slechts 24 uur heeft en dat het verstandig is om realistische doelen te stellen en niet meer in te plannen dan te doen valt. En hoe fijn het is om te sporten.
Mijn schoonvader laat me dagelijks zien hoeveel je met eigen handen kunt maken en hoe belangrijk vrijwilligerswerk zoals EHBO en Lotus slachtoffer, is voor onze dagelijkse veiligheid.
Theo overleed veels te vroeg. Zijn brommer in onze woonkamer inspireert ons gezin dagelijks om te leven. En zijn naam leeft voort door onze zoon.

Fons en Erwin inspireerden mij om nieuwe stappen te zetten en de soms veilige gebaande paden te verruilen voor het onbekende.


Klein beginnen, successen stapelen..

Vaak zie ik dat goede ideeën worden omgezet in projecten die te groot zijn, of te ambitieus van opzet, waardoor gewenste resultaten uitblijven. De successen op korte en lange termijn behaal je door “klein te beginnen en successen te stapelen”.

Groot denken is wat anders dan een grote broek aantrekken. Groot denken getuigt van ambitie, een grote broek aantrekken is overschatting van mogelijkheden of veranderde context die van invloed is op het resultaat. Wellicht hebben mijn Twentse roots er mee te maken want een veel gebruikt gezegde in het mooie coulisselandschap is “ Wie het kleine niet eerst is het grote niet weerd.”